Ga naar de inhoud

Beuningse ommetjes

Zowel inwoners als mensen van buiten onze gemeente zullen verbaasd zijn over wat Beuningen te bieden heeft.  Via mooie en boeiende ommetjes laten we je graag kennis maken met de veelzijdigheid van de vier Beuningse kerkdorpen Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen!

Wat kenmerkt onze Beuningse ommetjes?

2,5 tot 5 km
Een Beunings ommetje varieert van ongeveer 2,5 tot 5 km. Vind je dat te kort? Dan is het in de meeste gevallen mogelijk om meer ommetjes met elkaar te verbinden. Nu er meer ommetjes klaar zijn, zal dat steeds vaker voor op de folder worden aangegeven. Vind je dat te lang? Kijk op het routekaartje: vaak is het goed mogelijk om de route in te korten of in twee delen op te knippen.

Rolstoelvriendelijk
Een ander belangrijk kenmerk is dat onze ommetjes, tenzij anders vermeld, over verharde of halfverharde paden gaan. Dus in de meeste gevallen ook goed te doen zijn na een regenbui of met een kinderwagen of een rolstoel. Aan het begin van elke routebeschrijving worden eventuele belemmeringen vermeld. Helaas zijn echter de dijkopgangen vaak te steil, zeker voor rolstoelen zonder elektrische ondersteuning. Bij die ommetjes zullen we aangeven wat eventuele mogelijkheden en beperkingen zijn.

Advertentie:

Bezienswaardigheden
Elk ommetje gaat langs bijzondere plekken in één van de vier kerkdorpen van Beuningen. En er zijn veel bezienswaardigheden in de gemeente Beuningen. Ze variëren van mooie natuur tot oude villa´s en boerderijen – vaak gemeentelijke of rijksmonumenten -, van sporen van de Romeinse geschiedenis tot eigentijdse kunstwerken. In de routefolders besteden we daar aandacht aan. Verder geven we per ommetje nog extra achtergrondinformatie op de website van Historisch Besef Beuningen.

Bankjes
We zijn bezig om in de folders op het kaartje ook aan te geven waar er bankjes staan, zodat je, indien gewenst, even kunt uitrusten. Speeltuintjes staan al vaak – heel klein – aangegeven. Bij speeltuintjes staat ook altijd een bankje.

Parkeren
Vervolgens: we hebben er voor gezorgd dat ons startpunt altijd een plek is, waar je desgewenst goed kunt parkeren of je fiets kunt neerzetten. Je kunt een ommetje overigens op elke gewenste plek starten.

Bushalte
Aan het begin van de routebeschrijving staat steeds het precies adres van het startpunt vermeld, zodat je via ov9292 of via glimble kunt kijken welke bushalte het dichtst bij is. Waar mogelijk geven we dat ook aan op de routekaartjes.

Folders van Beuningse ommetjes

Van elke ommetje is een routefolder gemaakt. In de folders staat een routekaartje, een routebeschrijving en korte informatie over de wetenswaardigheden langs deze wandelroute. Je kunt de folder gratis downloaden en eventueel uitprinten.

Wil je meer informatie over de bezienswaardigheden langs de route? Dat kan.  Per ommetje is er ook nog extra achtergrondinformatie beschikbaar op een pagina van de website van Historisch Besef Beuningen. De link staat op elke folder vermeld en ook onderaan elke korte beschrijving bij de diverse folders.

 

Bronvermeldingen

De Beuningse Ommetjes zijn een samenwerkingsproject van de Stichting Wandelen in Beuningen en de Stichting  Historisch Besef Beuningen. De gemeente Beuningen heeft eenmalig een subsidie vertrekt. Dit project is in juni 2021 van start gegaan en beoogt ommetjes in alle 4 kerkdorpen. Initiatiefneemster Marike de Valk heeft de onderstaande ommetjes ontworpen en de folders samengesteld. De tekst en de foto’s zijn van haar hand, tenzij anders aangegeven.

De Stichting Historisch Besef Beuningen verschafte bij de ommetjes de nodige achtergrondinformatie. Het loont de moeite om hun site te bezoeken en daar nog veel meer informatie over Beuningen te vinden.

Voor de betekenis van straatnamen hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het boek: De geschiedenis ligt op straat, van de Werkgroep Beuningse straatnamen van de gemeente Beuningen, 1998. Ook raadplegen we regelmatig de site van oudbeuningen.nl.

De icoontjes voor de bankjes komen van macrover en upklyak op Freepik. 

 

Andere wandelroutes in de gemeente Beuningen

Doddendaelpad
Naast onze ommetjes bestaat er in de gemeente Beuningen ook het Doddendaelpad. Dit is een klompenpad, dat voornamelijk over onverharde paden gaat door de uiterwaarden van de gemeente Beuningen. Sommige van onze ommetjes gaan deels over dezelfde verharde wegen als het klompenpad.
We bevelen dat klompenpad van harte aan: het is een prachtige route, die goed in kleinere stukken te lopen is. Voor de routebschrijving en extra informatie over bezienswaardigheden download dan de “klompenpaden” app via je app store.

Ambts- en Rijkspad
Een ander klompenpad in onze gemeente loopt door het dorp en de uiterwaarden van Winssen: het Ambts- en Rijkspad. U kunt dit pad vinden op dezelfde bovengenoemde app van de klompenpaden.

 

Nijmeegse ommetjes en historische wandelingen in  Overasselt

Alle ommetjes gehad? Kijk dan ook eens bij de Nijmeegse ommetjes.

En in Overasselt zijn een paar prachtige, historische wandelroutes. Deze wandelingen vormden de inspiratie voor het maken van de Beuningse ommetjes!

 

Disclaimer en feedback

U loopt de Beuningse ommetjes uiteraard op eigen risico. Mocht u fouten of onduidelijkheden in de folder vinden, neem dan a.u.b. contact op met de Stichting Wandelen in Beuningen via [email protected]

Lijst met Beuningse ommetjes

Onderstaande kaartjes geven een overzicht van de geplande en deels gerealiseerde ommetjes

De kaartjes hierboven geven een overzicht van de geplande en gerealiseerde ommetjes
Hieronder de routefolders van de ommetjes die gereed zijn en gedownload kunnen worden

Print instructie: 
Klik op een routefolder hieronder en zorg dat de folder in Google Chrome geopend wordt en kies dan de printknop rechts boven aan de pagina.  Kies  ‘meer instellingen’ ; kies bij schaal ‘aanpassen aan papierformaat’; vink vervolgens ‘dubbelzijdig afdrukken’ aan en kies ´omslaan aan korte zijde’

Dit afwisselende ommetje gaat door het dorp Beuningen en voert u vanaf de begraafplaats Haaghove door een plantsoen via landelijke, oude wegen met opmerkelijke boerderijen naar de nieuwe wijk Beuningse Plas en weer terug. Het totale ommetje is 4,4 km.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje begint in het dorp Weurt en loopt langs karakteristieke fruitboomgaarden – voornamelijk laagstam of halflaagstam – en oude boerderijen. Een stevige wandeling van 4,1 km door de geschiedenis van Lindenhout.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

De foto van De Kloosterhof in deze folder is gemaakt door Adriaan Maters.

Dit ommetje voert eerst door een oude wijk van het dorp Ewijk en verder door het landelijk gebied rondom de nieuwbouwwijk Den Elt. U wandelt door landelijk gebied langs oude boerderijen en landerijen.  De route is 2,8 km

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door Winssen. Het begint in één van de hoofdstraten van het dorp en loopt daarna door de landerijen aan beide kanten van de Van Heemstraweg. U ziet diverse oude boerderijen en ook de plek waar vroeger een groot kasteel stond. In totaal is dit ommetje 3,5 km.

De foto´s van de pastorie en van boerderij ´t Spijker zijn gemaakt door Adriaan Maters. 

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door de geschiedenis van het dorp Beuningen. Het begint in de oude dorpskern en loopt langs het torentje waar ooit een prachtig kasteel stond. Het gaat via de oude Koningstraat naar de wijk Tinnegieter en terug door het winkel-centrum naar de kerken en pastorieën. Het is 3,1 km lang.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het dorp Beuningen. Het begint bij het gemeentehuis, loopt naar de molen en daarna door de villawijken De Haaghe, Kapershof en Notenhof. Vervolgens door de buitengebieden de Hosterd en Warthuizen. De route is bijna 4 km lang. Simpel in tweeën te splitsen via de Van Heemstraweg.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het dorp Weurt. Het laat veel zien van de geschiedenis van Weurt.

De dijkopgang bij de Kerkstraat is waarschijnlijk te steil voor mensen in een rolstoel. Het beste kunt u na de Kerkstraat de route teruglopen naar de Jonkerstraat, langs het kasteel naar Laan 1945 en daar de route weer oppakken.

De totale route is  3,3 km.

De foto van de oude Kloosterhof komt van de site van oud Weurt.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door oude en nieuwe wijken van het dorp Weurt naar het Maas-Waalkanaal.

Zowel de opgang naar de Van Heemstraweg als de opgang via de Westkanaaldijk naar de dijk is misschien te lastig  voor mensen in een rolstoel. Het beste kunt u dan de Kerkstraat en de Past. van der Marckstraat weer terug lopen. De totale route is  3,6 km.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het dorp Ewijk. Het begint bij de Blatenplak en loopt over oude wegen naar den Alst, vroeger een gehucht. Op de route ziet u  afwisselend eeuwenoude panden en nieuwe wijken, die op creatieve wijze het landelijk karakter hebben behouden. Dit ommetje is 3,5 km lang.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het dorp Winssen. Het begint in het centrum bij de RK kerk, loopt langs café de Arend de Dijk op en gaat via de Haneman weer terug. Onderweg heeft u prachtig uitzicht op de uitgestrekte uiterwaarden en komt u een aantal bezienswaardigheden tegen. Het ommetje is 2,4 km lang.

De foto van Haneman 1 is aangeleverd door de bewoners.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het dorp Beuningen. Het begint bij de vier grote appartementengebouwen aan de Balmerd, slingert door het plantsoen van deze wijk, komt langs het mausoleum en De Kleine en De Olde Tempel en loopt door de wijk Blanckenburg weer terug naar de Tempelstraat. Het ommetje is 2,8 km lang.

De foto’s bij Tempelstraat 2, 10 en 12 komen van www.commons.wikimedia.org

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het oude stroomgebied van de Waal van het dorp Beuningen. Je ziet oude boerderijen, akkerbouw, fruitbomen en natuurlijk de Waal. Een deel van de route is niet geschikt voor rolstoelen vanwege de dijkop- en afgang. Die kun je vermijden door de route in te korten zoals aangegeven in de routebeschrijving. Het totale ommetje is 4 km lang, de korte versie is 2 km.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door de oorspronkelijke kern van het dorp Ewijk over twee oude wegen naar de Waal. Het stuk over de dijk en door het bosje bij Slot Doddeldeal is niet toegankelijk voor rolstoelen. De Binnenweg en de Brugweg zijn wel goed te doen. De totale lengte is 3,8 km. De verkorte route langs de Doddendael is 2,4 km.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het dorp Winssen. Het begint bij muziekcentrum ULTO en loopt via een nieuwe wijk naar de Leegstraat. Aan de overkant van de Van Heemstraweg loopt u door het landelijke gebied van Winssen langs mooie oude boerderijen. Geïnteresseerden in monumenten kunnen aan het eind een uitstapje maken langs oude herenhuizen aan de Van Heemstraweg. Het ommetje is resp. 3,5 of 4,2 km lang.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

De foto van De Poelhof komt uit de collectie van Wilbert Lelivelt.  

Dit ommetje loopt door het buitengebied van het dorp Weurt. Het begint bij Café Hanneke en gaat via oude, landelijke wegen naar de Waal. Via een oud dijkje loopt u naar de Uitkijktoren. Langs de Waal en de Bonenkampstraat loopt u weer terug. Vanwege de dijkopgangen is dit ommetje helaas niet geschikt voor rolstoelen. Het ommetje is 3,6 km lang.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door de mooie Romeinse wijk en het aangrenzende Heuvepark van het dorp Beuningen. Dit park is beschermd archeologisch gebied, omdat er de resten van een Romeinse villa aangetroffen zijn. Het vele water in de Romeinse wijk doet af en toe denken aan Giethoorn. Het ommetje is 3,6 km lang.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door de wijk Keizershoeve van het dorp Ewijk. In deze wijk ligt een groot speelveld op een terrein dat archeologisch monument is. In de grond liggen nog veel restanten van een Romeinse villa. Een route langs QR paaltjes laat zien wat er zoal gevonden is. Verder gaat dit ommetje door de aangrenzende Romeinse wijk en de aangrenzende Hof van Campe. Het ommetje is 3,1 km lang.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

 Dit ommetje loopt rondom de zogenaamde Hanemansche goederen in het dorp Winssen.  Het begint op het kruispunt van de Haneman en de Molenstraat, loopt over de Haneman, ook het stukje onderlangs de dijk, gaat op de dijk linksaf richting gemaal en loopt via de Deijnschestraat en de Molenstraat weer terug.  De dijkopgang is helaas te steil voor rolstoelen. Het loont de moeite om de andere wegen op en neer te lopen. Het ommetje is 3,1 km lang.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door een groen en waterrijk nieuwbouwwijk van het dorp Beuningen. U loopt door de verschillende buurten van dit gebied, over de talloze mooi ontworpen bruggen, langs de lagune en langs huizen aan het water met een zeer gevarieerde architectuur. Ook ziet u nog een stukje oud en landelijk Beuningen. Het ommetje is 3,4 km.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

De gemeente Beuningen bestaat uit de vier dorpen Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen. Dit ommetje loopt een klein stukje door Weurt en verder door het dorp  Beuningen. U loopt door verschillende parken, door de nieuwbouwwijk Beuningse Plas en langs de gelijknamige recreatieplas. 

Het eerste stukje door het ARNpark is deels niet verhard. Zie voor rolstoelen aanwijzingen in de routebeschrijving. Het ommetje is 4,6 km.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het gebied tussen de Van Heemstraweg en de Waal in het dorp  Beuningen.  Het komt langs een aantal monumentale panden en loopt over de dijk. Vanwege de steile oprit naar de dijk kunnen rolstoelers beter de route inkorten en de eerdere afslag naar de Hosterdstraat nemen, deze weg volgen en via de Waardhuizenstraat weer terug gaan. De lange route is 4,7 km; de korte 2,8.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het oudste gedeelte van het dorp Ewijk.  Het komt langs oude boerde-rijtjes en loopt over de dijk. Je kunt dit ommetje op allerlei manier inkorten. Dit is steeds aange-geven in de routebeschrijving. De routes over de dijk zijn vanwege de steile oprit voor rolstoelers waarschijnlijk niet te doen. Zij kunnen de kortere versies over de Veluwstraat en de Ir. Van Stuivenbergweg nemen. De beschreven routes  zijn 2,2; 3,3 km of 4 km.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

De gemeente Beuningen bestaat uit de vier dorpen Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen. Dit ommetje loopt door het dorp Winssen, via de Kennedysingel en de Geerstraat naar de Koningstaat en terug over de Leegstraat. Eventueel kun je de route inkorten door halverwege terug te lopen over het fietspad van de Van Heemstraweg. Het totale ommetje is 3,4 km lang, de korte versie 2,4. Het ommetje kan goed gecombineerd worden met ommetje 10.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt over oude wegen en door nieuwe wijken van het dorp Beuningen. Je ontdekt bijzonderheden over oude boerderijen en hun bewoners. Je loopt over prachtige groene wegen en paden, maar ook een stukje door woonwijken met toch verbazend veel kleine parkjes, pleintjes en waterpartijen. De totale lengte is 3,5 km.  Je kunt van dit ommetje eventueel overstappen naar ommetjes 5 of 16.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

De gemeente Beuningen bestaat uit de vier dorpen Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen.

Dit ommetje loopt eerst langs de rand van het dorp Ewijk, vervolgens door woonwijken uit de jaren ‘80 en langs waterpartijen, die in de jaren 90 zijn aangelegd. Tenslotte kom je op de Julianastraat, het centrum van het dorp. De totale lengte is 3,1 km.  Je kunt van dit ommetje eventueel overstappen naar de ommetjes 13 of 22.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

De gemeente Beuningen bestaat uit de vier dorpen Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen.

Dit ommetje start in Winssen: je loopt over de dijk richting de Tacitusbrug bij Ewijk. Vlak daarvoor sla je linksaf en loop je door de uiter-waarden weer terug. De route is eenvoudig te volgen en overal heb je prachtige vergezichten. De totale lengte is 4 km. Combineren is mogelijk met ommetje 22 en-of 10. Voor rolstoelers is dit ommetje waarschijnlijk ongeschikt door de steile opgangen naar de dijk.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

info komt zodra nieuwe ommetje gereed is

Ommetjes wandelen met begeleiding van een gids

Wil je gratis individueel of met een klein groepje een ommetje wandelen met een gids, stuur dan een email naar [email protected]. We nemen dan contact op om af te stemmen over de datum en het tijdstip en welk ommetje. 
De gids wijst de route en vertelt over bijzonderheden die je onderweg passeert.
(Tot medio 2023 werd wekelijks op vaste tijdstippen met begeleiding van een gids een ommetje gewandeld. Dit is nu dus alleen op afspraak via hierboven genoemd emailadres.)

TIP: Organiseer je een uitje? Ga voor een groepswandeling met begeleiding van een gids. Beleef de historie van de kerkdorpen van Beuningen met boeiende verhalen, bijzondere panden, cultuur en natuur.  Gezond, leerzaam en leuk (en niet duur).
Voor informatie en het maken van een afspraak stuur je een email naar [email protected]
We nemen dan contact met je op.

Advertentie: