Beuningse ommetjes

Zin om te wandelen? Kijk dan eens bij onze Beuningse ommetjes! Zowel inwoners als mensen van buiten onze gemeente zullen verbaasd zijn over wat Beuningen te bieden heeft.  Via mooie en boeiende ommetjes laten we je graag kennis maken met de veelzijdigheid van de vier Beuningse kerkdorpen Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen!

 

 

Wat kenmerkt onze Beuningse ommetjes?

 

3 tot 5 km
Een Beunings ommetje varieert van ongeveer 3 tot 5 km. Vind je dat te kort? Dan is het in de meeste gevallen mogelijk om meer ommetjes met elkaar te verbinden. Vind je dat te lang? Kijk op het routekaartje: vaak is het goed mogelijk om de route in te korten.

Rolstoelvriendelijk
Een ander belangrijk kenmerk is dat onze ommetjes, tenzij anders vermeld, over verharde of halfverharde paden gaan. Dus ook goed te doen zijn na een regenbui of met een kinderwagen of een rolstoel.

Bezienswaardigheden
Elk ommetje gaat langs een aantal bijzondere plekken in één van de vier kerkdorpen van Beuningen. En er zijn veel bezienswaardigheden in de gemeente Beuningen. Ze variëren van mooie natuur tot oude boerderijen, van sporen van de Romeinse geschiedenis tot eigentijdse kunstwerken. In de routefolders besteden we daar aandacht aan.

Parkeren
Vervolgens: we hebben er voor gezorgd dat ons startpunt altijd een plek is, waar je desgewenst goed kunt parkeren of je fiets kunt neerzetten. Je kunt een ommetje overigens op elke gewenste plek starten.

 

 

Folders van Beuningse ommetjes

Van elke ommetje is een routefolder gemaakt. In de folders staat een routekaartje, een routebeschrijving en korte informatie over de wetenswaardigheden langs deze wandelroute. Je kunt de folder gratis downloaden en eventueel uitprinten.

Wil je meer informatie over de bezienswaardigheden langs de route? Dat kan.  Per ommetje is er ook nog extra achtergrondinformatie beschikbaar op een pagina van de website van Historisch Besef Beuningen. De link staat onder elke folder vermeld.

 

 

Bronvermeldingen

De Beuningse Ommetjes zijn een samenwerkingsproject van de Stichting Wandelen in Beuningen en de Stichting  Historisch Besef Beuningen. Ze zijn gesubsidieerd door de gemeente Beuningen. Dit project is in juni 2021 van start gegaan en beoogt tenminste 4 ommetjes per kerkdorp. Initiatiefneemster Marike de Valk heeft de onderstaande ommetjes ontworpen en de folders samengesteld. De tekst en de foto’s zijn van haar hand, tenzij anders aangegeven.

De Stichting Historisch Besef Beuningen verschafte bij de ommetjes de nodige achtergrondinformatie. Het loont de moeite om hun site te bezoeken en daar nog veel meer informatie over Beuningen te vinden.

Voor de betekenis van straatnamen hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het boek: De geschiedenis ligt op straat, van de Werkgroep Beuningse straatnamen van de gemeente Beuningen, 1998.

 

 

Disclaimer en feedback

U loopt de Beuningse ommetjes uiteraard op eigen risico. Mocht u fouten of onduidelijkheden in de folder vinden, neem dan a.u.b. contact op met de Stichting Wandelen in Beuningen via [email protected]

 

Lijst met Beuningse ommetjes

Er zijn nog meer ommetjes in voorbereiding. Zodra gereed worden ze in onderstaande lijst opgenomen

Dit afwisselende ommetje gaat door het dorp Beuningen en voert u vanaf de begraafplaats Haaghove door een plantsoen via landelijke, oude wegen met opmerkelijke boerderijen naar de nieuwe Beuningse Plas en weer terug. Het totale ommetje is 4,8 km.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje begint in het dorp Weurt en loopt langs karakteristieke fruitboomgaarden – voornamelijk laagstam of halflaagstam – en oude boerderijen. Een stevige wandeling van 4,1 km door de geschiedenis van Lindenhout.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

De foto van De Kloosterhof in deze folder is gemaakt door Adriaan Maters.

Dit ommetje voert eerst door een oude wijk van het dorp Ewijk en verder door het landelijk gebied rondom de nieuwbouwwijk Den Elt. U wandelt door landelijk gebied langs oude boerderijen en landerijen.  De route is 2,8 km

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door Winssen. Het begint in één van de hoofdstraten van het dorp en loopt daarna door de landerijen aan beide kanten van de Van Heemstraweg. U ziet diverse oude boerderijen en ook de plek waar vroeger een groot kasteel stond. In totaal is dit ommetje 3,5 km

De foto´s van de pastorie en van boerderij ´t Spijker zijn gemaakt door Adriaan Maters. 

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

wacht op nieuwe route

wacht op nieuwe route