Beuningse ommetjes

Zin om te wandelen? Kijk dan eens bij onze Beuningse ommetjes! Zowel inwoners als mensen van buiten onze gemeente zullen verbaasd zijn over wat Beuningen te bieden heeft.  Via mooie en boeiende ommetjes laten we je graag kennis maken met de veelzijdigheid van de vier Beuningse kerkdorpen Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen!

 

Wat kenmerkt onze Beuningse ommetjes?

2 tot 5 km
Een Beunings ommetje varieert van ongeveer 2 tot 5 km. Vind je dat te kort? Dan is het in de meeste gevallen mogelijk om meer ommetjes met elkaar te verbinden. Vind je dat te lang? Kijk op het routekaartje: vaak is het goed mogelijk om de route in te korten of in twee delen op te knippen.

Rolstoelvriendelijk
Een ander belangrijk kenmerk is dat onze ommetjes, tenzij anders vermeld, over verharde of halfverharde paden gaan. Dus in de meeste gevallen ook goed te doen zijn na een regenbui of met een kinderwagen of een rolstoel. Aan het begin van elke routebeschrijving worden eventuele belemmeringen vermeld. Helaas zijn echter de dijkopgangen vaak te steil, zeker voor rolstoelen zonder elektrische ondersteuning. Bij die ommetjes zullen we aangeven wat eventuele mogelijkheden en beperkingen zijn.

Bezienswaardigheden
Elk ommetje gaat langs een aantal bijzondere plekken in één van de vier kerkdorpen van Beuningen. En er zijn veel bezienswaardigheden in de gemeente Beuningen. Ze variëren van mooie natuur tot oude boerderijen, van sporen van de Romeinse geschiedenis tot eigentijdse kunstwerken. In de routefolders besteden we daar aandacht aan.

Parkeren
Vervolgens: we hebben er voor gezorgd dat ons startpunt altijd een plek is, waar je desgewenst goed kunt parkeren of je fiets kunt neerzetten. Je kunt een ommetje overigens op elke gewenste plek starten.

 

Folders van Beuningse ommetjes

Van elke ommetje is een routefolder gemaakt. In de folders staat een routekaartje, een routebeschrijving en korte informatie over de wetenswaardigheden langs deze wandelroute. Je kunt de folder gratis downloaden en eventueel uitprinten.

Wil je meer informatie over de bezienswaardigheden langs de route? Dat kan.  Per ommetje is er ook nog extra achtergrondinformatie beschikbaar op een pagina van de website van Historisch Besef Beuningen. De link staat onder elke folder vermeld.

 

Bronvermeldingen

De Beuningse Ommetjes zijn een samenwerkingsproject van de Stichting Wandelen in Beuningen en de Stichting  Historisch Besef Beuningen. Ze zijn gesubsidieerd door de gemeente Beuningen. Dit project is in juni 2021 van start gegaan en beoogt tenminste 4 ommetjes per kerkdorp. Initiatiefneemster Marike de Valk heeft de onderstaande ommetjes ontworpen en de folders samengesteld. De tekst en de foto’s zijn van haar hand, tenzij anders aangegeven.

De Stichting Historisch Besef Beuningen verschafte bij de ommetjes de nodige achtergrondinformatie. Het loont de moeite om hun site te bezoeken en daar nog veel meer informatie over Beuningen te vinden.

Voor de betekenis van straatnamen hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het boek: De geschiedenis ligt op straat, van de Werkgroep Beuningse straatnamen van de gemeente Beuningen, 1998.

 

Andere wandelroutes in de gemeente Beuningen

Doddendaelpad
Naast onze ommetjes bestaat er in de gemeente Beuningen ook het Doddendaelpad. Dit is een klompenpad, dat voornamelijk over onverharde paden gaat door de uiterwaarden van de gemeente Beuningen. Sommige van onze ommetjes gaan deels over dezelfde verharde wegen als het klompenpad.
We bevelen dat klompenpad van harte aan: het is een prachtige route, die goed in kleinere stukken te lopen is. Voor de routebschrijving en extra informatie over bezienswaardigheden kun je het beste de app gebruiken.

Ambts- en Rijkspad
Een ander klompenpad in onze gemeente loopt door het dorp en de uiterwaarden van Winssen: het Ambts- en Rijkspad. U kunt dit pad vinden op dezelfde bovengenoemde app van de klompenpaden.

 

Nijmeegse ommetjes en historische wandelingen in  Overasselt

Alle ommetjes gehad? Kijk dan ook eens bij de Nijmeegse ommetjes.

En in Overasselt zijn een paar prachtige, historische wandelroutes. Deze wandelingen vormden de inspiratie voor het maken van de Beuningse ommetjes!

 

Disclaimer en feedback

U loopt de Beuningse ommetjes uiteraard op eigen risico. Mocht u fouten of onduidelijkheden in de folder vinden, neem dan a.u.b. contact op met de Stichting Wandelen in Beuningen via [email protected]

Lijst met Beuningse ommetjes

Onderstaande kaartjes geven een overzicht van de geplande en deels gerealiseerde ommetjes

De kaartjes hierboven geven een overzicht van de geplande en gerealiseerde ommetjes
Hieronder de routefolders van de ommetjes die gereed zijn en gedownload kunnen worden

Voor een goede printout van de folder:  zorg dat de folder in Google Chrome geopend wordt en kies dan de printknop rechts boven aan de pagina.  Kies  ‘meer instellingen’ ; kies bij schaal ‘aanpassen aan papierformaat’; vink vervolgens ‘dubbelzijdig afdrukken’ aan en kies ´omslaan aan korte zijde’.

Dit afwisselende ommetje gaat door het dorp Beuningen en voert u vanaf de begraafplaats Haaghove door een plantsoen via landelijke, oude wegen met opmerkelijke boerderijen naar de nieuwe wijk Beuningse Plas en weer terug. Het totale ommetje is 4,4 km.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje begint in het dorp Weurt en loopt langs karakteristieke fruitboomgaarden – voornamelijk laagstam of halflaagstam – en oude boerderijen. Een stevige wandeling van 4,1 km door de geschiedenis van Lindenhout.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

De foto van De Kloosterhof in deze folder is gemaakt door Adriaan Maters.

Dit ommetje voert eerst door een oude wijk van het dorp Ewijk en verder door het landelijk gebied rondom de nieuwbouwwijk Den Elt. U wandelt door landelijk gebied langs oude boerderijen en landerijen.  De route is 2,8 km

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door Winssen. Het begint in één van de hoofdstraten van het dorp en loopt daarna door de landerijen aan beide kanten van de Van Heemstraweg. U ziet diverse oude boerderijen en ook de plek waar vroeger een groot kasteel stond. In totaal is dit ommetje 3,5 km.

De foto´s van de pastorie en van boerderij ´t Spijker zijn gemaakt door Adriaan Maters. 

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door de geschiedenis van het dorp Beuningen. Het begint in de oude dorpskern en loopt langs het torentje waar ooit een prachtig kasteel stond. Het gaat via de oude Koningstraat naar de wijk Tinnegieter en terug door het winkel-centrum naar de kerken en pastorieën. Het is 3,1 km lang.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het dorp Beuningen. Het begint bij het gemeentehuis, loopt naar de molen en daarna door de villawijken De Haaghe, Kapershof en Notenhof. Vervolgens door de buitengebieden de Hosterd en Warthuizen. De route is bijna 4 km lang. Simpel in tweeën te splitsen via de Van Heemstraweg.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door het dorp Weurt. Het laat veel zien van de geschiedenis van Weurt.

De dijkopgang bij de Kerkstraat is waarschijnlijk te steil voor mensen in een rolstoel. Het beste kunt u na de Kerkstraat de route teruglopen naar de Jonkerstraat, langs het kasteel naar Laan 1945 en daar de route weer oppakken.

De totale route is  3,3 km.

De foto van de oude Kloosterhof komt van de site van oud Weurt.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Dit ommetje loopt door oude en nieuwe wijken van het dorp Weurt naar het Maas-Waalkanaal.

Zowel de opgang naar de Van Heemstraweg als de opgang via de Westkanaaldijk naar de dijk is misschien te lastig  voor mensen in een rolstoel. Het beste kunt u dan de Kerkstraat en de Past. van der Marckstraat weer terug lopen. De totale route is  3,6 km.

Historisch Besef Beuningen geeft op haar site nog extra informatie over bijzondere plekken langs deze route.

Hier komt een volgende route