Nieuws

Beuningse Ommetjes

We zijn een project gestart om ommetjes te maken waarbij plekken of gebouwen met een bijzondere historische of culturele waarde centraal staan. Dit worden rondwandelingen van enkele kilometers. Zodra gereed kunnen de routes en bijbehorende informatie van de WiB website worden gedownload. 

De website zal ten behoeve hiervan worden omgebouwd en tijdelijk mogelijk minder goed bereikbaar zijn. 

Omleiding tgv zieke bomen in het Roodslag

In verband met zieke Essen die op omvallen staan of al zijn omgevallen is het te gevaarlijk om daar te wandelen. Daarom is de route die midden door het Roodslag loopt tijdelijk (tot de herfst 2021) afgesloten. De tijdelijke omleiding loopt nu via het schouwpad aan de zuidkant van het Roodslag. Ter plekke is de omleiding duidelijk aangegeven.

Archief

Omleiding tgv zieke bomen in het Roodslag

In verband met zieke Essen die op omvallen staan of al zijn omgevallen is het te gevaarlijk om daar te wandelen. Daarom is de route die midden door het Roodslag loopt tijdelijk (tot de herfst 2021) afgesloten. De tijdelijke omleiding loopt nu via het schouwpad aan de zuidkant van het Roodslag. Ter plekke is de omleiding duidelijk aangegeven.

Tijdens het broedseizoen kleine omleggingen die ter plekke duidelijk zijn aangegeven

Met ingang van voorjaar 2021 heeft Staats Bos Beheer tijdens het broedseizoen het deel van het Klompenpad in de uiterwaarden tussen het Weurtse straatje en de Buizenfabriek afgesloten in verband met het broedseizoen. In het veld is de de omleiding, onder langs de dijk, duidelijk aangegeven.

Wandeltocht BBB 17 April gaat tgv Coronaregels niet door

Helaas kan ook de BBB-editie 2021 als gevolg van de Coronamaatregelen geen doorgang vinden. Geen georganiseerde tocht dus, maar je kan nog steeds wel op eigen gelegenheid in Beuningen komen wandelen. Het handigst is dan om het Beuningse klompenpad “Het Doddendaelpad” te volgen. De officiële start is bij de RK Kerk in Beuningen, maar je kunt ook op een ander plek starten. Via klompenpaden.nl kun je de route downloaden op je smartphone

Actief Ontmoeten 20 september gaat door

Wandeltochten naar keuze 30 – 20 – 8 km door het mooie Beuningse buitengebied. Meteen inschrijven via deze link inschrijven

Actief ontmoeten biedt nog veel meer, voor iedereen en voor alle leeftijden. kijk op actiefontmoeten.nl voor alle informatie.

Nierdaagse:

Nu alle wandelevenementen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse zijn afgelast willen wij als Nierstichting wandelaars een wandeluitdaging bieden met de Nierdaagse. Tijdens de Nierdaagse kunnen wandelaars de gehele maand juli hun eigen wandeluitdaging uitstippelen. Ze beslissen zelf hoe vaak, hoe ver, wanneer en waar ze wandelen.

 

De kosten voor inschrijving zijn 10 euro. Dit is incl. online badges, een wekelijkse nieuwsbrief met een podcast, wandeltips, wandelroutes en verhalen. Na afloop ontvangt iedere deelnemer een uniek aandenken en een stempel (sticker) voor in het wandelboekje. Daarnaast is het mogelijk voor deelnemers om de Nierstichting te steunen om zo te helpen nierziekten te genezen.

 

Graag zouden wij u willen uitnodigen om individueel of als team mee te lopen om toch de afgelaste kilometers te lopen en deze uitdaging aan te gaan. Mochten jullie willen meedoen, dan kunnen jullie je inschrijven tot 30 juni via www.nierdaagse.nl. Op deze website vindt u ook meer informatie over de Nierdaagse.

Klompenpad: Doddendaelpad

Let op:

Parkeren op de parkeerplaats bij slot Doddendael kan alleen op dagen en tijden dat zij geopend zijn. Op de oprijlaan mag nooit geparkeerd worden.

Meer in Beuningen klik: Beuningen Leeft

Wandeltocht Beleef Beuningen Buiten op zondag 5 april 2020

Vanwege

Overeenkomstig de landelijke maatregelen tegen het Coronavirus is ook BBB 2020 afgelast.

Het wandelseizoen begint weer en BBB is een mooie gelegenheid om weer op te starten.

Ontmoet en beleef de bijzondere natuur, historie en cultuur van het Beuningse buitengebied.

Vanaf 8:00 uur starten bij de Weeropper, Kloosterstraat 17, Beuningen.

De afstanden 20 of 25 km.

Er zijn 2 rustplaatsen:

De eerste is na ca. 6 c.q. 8 km bij het Dijkmagazijn, hier is koffie thee etc.

De tweede is na ca. 14 c.q. 18,5 km bij Gasterij de Arend te Winssen, voor eten en drinken.

Voor-inschrijven online via deze link

Na-inschrijven op 5 april bij de start.

Het klompenpad bij hoog water

Bij hoog water kan er niet door de uiterwaarden gelopen worden maar je kunt dan gewoon over de dijk.

Klik hier voor de waterstanden en vul in het zoekvenster “nijmegen haven” in

Tot een waterstand van ca + 8,10 in Nijmegen Haven kan je nog door de uiterwaarden.

Bij deze waterstand stroomt het water de geul ten oosten van het pontje in.

Bij een waterstand ca 8,40 m loopt de geul ten westen van het pontje vol en kun je daar niet meer door.

Verder naar het oosten , ten oosten van buizenindustrie Swanenberg stroomt het water pas bij een hogere waterstand de uiterwaarden in. We monitoren nog om te bepalen bij welke stand je ook niet meer door het oostelijke deel van de uiterwaarden kunt.

Alternatieve westelijke route bij hoger water dan 8.10 in Nijmegen Haven

–Komend vanaf het pontje teruglopen vanaf het geultje. Dan bij de eerste route paal rechts naar het klaphek onder aan de dijk. Op de dijk of onder de dijk rechts tot het volgende hek met doorgang de uiterwaard in. Daar links de dijk op en de route scheef rechts aanhoudend weer vervolgen.

–Vanaf het westen na de oude pondspeer op de dijk of voor de doorgang naar de uiterwaard rechts aanhouden over/langs de dijk tot het eerste hek met klaphekje. Daar doorgaan en links aanhouden tot de eerste route paal. Dan rechts om de route vervolgen.

–De kleinere dijkjes bij de Bunswaard en het Weurtsche Straatje blijven nog lang beloopbaar.

–In alle gevallen kun je over de dijk en ook dat is bij hoog water een extra belevenis

Voor de uiterwaarden in het oostelijke van de route (Staartjeswaard is het wachten op hoger water om te kijken wanneer

dat geblokkeerd is.

15 en 22 september 2019

De wandeltochten als onderdeel Actief Ontmoeten zijn succesvol verlopen. Dit jaar waren de wandeling nog verdeeld over 2 dagen. Vanaf 2020 zullen alle wandeltochte op dezelfde dag plaatsvinden.

16 Mei 2019

De wandeltocht in het najaar krijgt een nieuwe naam. Actief Ontmoeten.

De reden is dat de BOL breder van opzet wordt en daarmee deze nieuwe naam krijgt.

De wandeltocht zelf blijft verder onveranderd.

26 februari 2019

Vorige week zijn de geplande aanpassingen aan de route uitgevoerd.

De route over de Akker tussen de Kloosterstraat en de Waardhuizerstraat gaat nu over de akker en daarmee is de omleiding via de dwarse Hommelstraat verdwenen.

De verbinding tussen Het Weurtsche Straatje en het Dijkmagazijn gaat nu door de uiterwaarden. Daarmee is het knelpunt van de heen en teruggaande route bij de Dijk opgelost.

De route verkorter is aangepast aan de nieuwe situatie.

3 september 2018

Op 16 september is er weer de BOL een wandel en hardloopcross evenement.

Kom ook en beleef deze mooie tocht

klik hier voor alle informatie

10-Juli 2018

Tijdens de sportweek van 15 tot 29 september zullen er door stichting WiB (Wandelen in Beuningen) begeleide wandelingen worden georganiseerd over delen van het klompenpad. Onderweg zal een verteller de bijzonderheden vertellen die horen bij het traject dat wordt gewandeld.

De wandelingen zullen 45 minuten of langer duren.

Dit kunnen reeds bestaande wandelactiviteiten zijn waar een verteller bij aansluit alsmede nieuwe wandelactiviteiten georganiseerd door WiB.

Bekend is reeds dat op maandag 24 september om 13.30 uur tijdens de wandeling georganiseerd door perspectief (1 a 1,5 uur) een verteller mee zal wandelen.

2-Juli 2018

Het onderhoudsteam gaat vandaag weer aan de slag om een aantal paaltjes met routeaanwijzingen weer beter zichtbaar te maken.

2-Mei 2018

Geweldig om te ervaren dat er van ons klompenpad veel gebruik gemaakt wordt. Heel fijn ook dat we veel mooie en fijne reacties mogen ontvangen.

Er is wel een punt van zorg dat we hier willen benadrukken. Slot Doddendael is geen rustplaats, er is geen koffie etc verkrijgbaar en het terrein van het slot zelf mag niet betreden worden. Er mag alleen langs op gewandeld worden over het doorgaande pad.

Enkele overstapjes zullen nog worden aangepast zodat er ook daar kleinere stappen gemaakt behoeven te worden.

9-April 2018

Gisteren is ons Klompenpad “het Doddedndaelpad”onder grote belangstelling geopend. (De app is vanaf nu gratis te downloaden via www.klompenpaden.nl)

Na de ontvangst met muziek, theater en gebak en een aantal toespraken is het startpaneel onthult.

Gisteren zijn ruim meer dan 500 wandelaars actief geweest op en om het klompenpad. Al vroeg in de ochtend zijn de wandelaars van de 25 km gestart en vanaf dat moment en zeker na de opening waren er veel wandelaars te vinden op het klompenpad.

Dank aan allen en vooral aan de vrijwilligers, de landeigenaren, de provincie Gelderland, de gemeente Beuningen en de samenwerkende partners SLG, WiB, Landsmid.

8 April 2018

Opening klompenpad en eerste wandeltocht Beleef Beuningen Buiten

Update Maart 2018

De route van het klompenpad wordt bewegwijzerd. Vrijwilligers slaan de kleine paaltje en bevestigen de kleine bordjes en pijlen. De aannemer doet het zware werk. De werkzaamheden zullen in maart klaar zijn.

Eind maart wordt de eerste versie van de App getest. Vanaf 8 april kan deze gratis worden gedownload via klompenpaden.nl.

De wandelmars van 8 april staat inmiddels ook op de KWBN wandelwebsite, klik deze link

Update Februari 2018

De laatste aanpassingen in de folder en de App worden gemaakt en de informatie voor de website klompenpaden.nl voorbereid.

Materialen voor het uitzetten van het klompenpad zijn geïnventariseerd en besteld.

In maart gaat de route werkgroep het veld in om de route te bewegwijzeren. Hierbij kunnen we nog wel enkele extra handjes gebruiken.

Help mee in het veld met het klompenpad te realiseren. Meld je via email.

Update Januari 2018

Bekijk de route op de klompenpad pagina

“Doddendaelpad” is als naam gekozen omdat Doddendael vanuit historisch perspectief veel heeft betekend voor dit gebied en het landelijke bekendheid geniet.

Update December 2017

De route is rond.

De contracten worden afgerond en getekend en in januari starten we met de implementatiefase.

Inventarisatie van de benodigde materialen en daarna het bestellen er van door de route werkgroep.

Het passend maken van het verzamelde documentatiemateriaal voor de folder, de App en op de website door de communicatie werkgroep.

In maart zal de route in het veld uitgezet worden en de folder gedrukt, de App werkend gemaakt en de route op de websites gepubliceerd.

Op 8 April staat de opening gepland.

Update November 2017

Nog enkele hobbels te nemen, maar het lijkt erop dat de nieuwe wensroute realiseerbaar is.

14 november is derhalve de communicatiewerkgroep weer bijeen geweest. De informatie die reeds verzameld was blijkt nog steeds bruikbaar. Er zijn keuzes gemaakt en de realisatie van de folder, de App en de website zijn gestart.

In december hopen we de contracten met de grondeigenaren en de pachters ook rond te hebben.

Het ziet er naar uit dat we in januari met de uitvoering en inrichting van het pad kunnen gaan starten.

Op 8 April staat de opening gepland. Dan staat er een wandeling gepland, natuurlijk over het klompenpad, maar ook met een uitbreiding tot ca 25 km door de wijde omgeving van Beuningen.

Reserveer 8 April in je agenda.

Update september/oktober 2017

Gebleken is dat het een deel van de eerste wensroute niet realiseerbaar is. De de routewerkgroep heeft daarom de wensroute aangepast, waar we weer mee aan de slag gaan. Naar het idee van de groepsleden is de nieuwe route zeker zo mooi als de eerste wensroute, er zijn meer delen door de uiterwaarden toegevoegd.

Update eind juni 2017

Het basiscontract voor de landeigenaren is nu ook gereed en geaccordeerd. Dus we kunnen nu gaan starten met het benaderen van de landeigenaren. Dit zal de komende maanden gaan gebeuren. We zullen over een paar maanden weten of de wensroute te realiseren is en waar we aanpassingen zullen moeten gaan maken. De route werkgroep zal zich daar dan weer over buigen.

De informatie werkgroep heeft inmiddels ook al verhalen en foto’s verzameld en aangeleverd aan SLG. Zodra de werkelijke route bekend is zal SLG in overleg met de informatiegroep bekijken welke informatie op de folder, in de App en op de website zal komen.

Het proces gaat niet snel en doet een beroep op ons geduld, maar we hopen op u als vrijwilliger te kunnen blijven rekenen zodat we samen volgend voorjaar het klompenpad kunnen opleveren.

Intussen werken we aan een andere klus namelijk het wandelevenement tijdens de BOL (Beuningse Overwal Loop) op zondag 17 september. Wandelen door het mooie gebied rondom de waal en deels ook door landerijen die onderdeel gaan worden van het klompenpad.

Voor 17 september zoeken we nog vrijwilligers bij het in- en uitschrijven van wandelaars en ook in de week er aan voorafgaand kunnen we nog hulp gebruiken bij het uitzetten van de wandelroutes (route wegwijzers plaatsen) die in de week na 17 september ook weer opgehaald moeten worden.

Heb je tijd en zin laat het ons via email weten of bel 0620542000.

Update eind februari 2017

De provincie Gelderland heeft subsidie beschikking afgegeven.

Met de Gemeente Beuningen als cofinanciering voor 50% is de financiering hiermede rond.

We kunnen dus nu echt aan de slag.

De route-werkgroep had al een wensroute gemaakt.

De communicatie-werkgroep gaat olv SLG nu aan het werk om de wetenswaardigheden en verhalen te verzamelen.

Het overleg met de gemeente aangaande de contracten voor de landeigenaren is gestart.

Update begin februari 2017

Tijdens de bewonersavond eind november was de verwachting dat de provincie snel de subsidiebeschikking zou verstrekken. Helaas dat liep even anders. Op dit moment hebben nog steeds niet de beschikking van de provincie, maar vorige week heeft Wethouder Driessen ons laten weten dat de Gemeente Beuningen garant zal staan voor de financiën. Super dat B&W en met name wethouder Driessen ons zo steunt.

Omdat we nu garantie hebben voor de financiën kunnen nu ook de contracten tussen de diverse betrokken partijen regelen. Het bestuur is daar mee bezig en we hopen dat op korte termijn rond te maken.

In december en in januari heeft de routewerkgroep bij elkaar gezeten en is er, met de informatie verkregen tijdens de inwonersavond als uitgangspunt, een wensroute gemaakt. De volgende stap is om van deze wensroute een conceptroute te maken door de juridische en eigendomszaken uit te zoeken en de eigenaren te benaderen. Hier is het bestuur mee gestart. Zodra gereed zal de werkgroep weer bij elkaar komen.

Dan is nu ook de tijd gekomen dat de informatiewerkgroep kan starten met het verzamelen van de verhalen en interessante gebiedsgegevens. Dit zal Barbara Hines van SLG gaan begeleiden en we hopen hier op korte termijn mee te starten. Via afspreken.nl zullen we binnenkort de eerste bijeenkomst gaan plannen.

Werkgroepen zijn gestart:

Inmiddels is de routewerkgroep een paar keer bij elkaar geweest en is er een wensroute gemaakt. Voor mogelijke knelpunten zijn er ook alternatieven besproken.

Met deze voorstellen gaan we nu aan de slag om de haalbaarheid te toetsen. Per deel van de route wordt het eigenaarschap en mogelijke rechten en plichten in kaart gebracht. Daarna zullen de eigenaars en gebruikers van de percelen worden benaderd.

Nu we een goed idee hebben over een mogelijke route kan ook de informatiewerkgroep aan de slag. Dit zal in de komende weken worden opgestart.

Geslaagde informatie avond:

Na het welkomstwoord van de voorzitter gaf wethouder Driessen een inspirerende inleiding. Daarna gaf Barbara van stichting Landschaps Beheer Gelderland uitleg over het concept klompen paden.

In groepjes gingen daarna de aanwezigen aan de slag om ideeën voor routes of onderdelen daarvoor uit te wisselen en op de kaart in te tekenen.

Velen hebben zich aangemeld voor een van de werkgroepen:

– Een werkgroep gaat aan de slag met het verzamelen van informatie over de Beuningse Oeverwal. Zoals verhalen van (oud)inwoners van het gebied, historie, flora en fauna, enz.

– Een andere werkgroep gaat zich buigen over de ideeën van mogelijke routes om te komen tot een wens route.

Wil je nog aansluiten bij een werkgroep? Laat ons het weten via een email naar [email protected]

Een zeer geslaagde avond.

Dank aan alle aanwezigen en vooral ook aan degenen die ons nu gaan helpen om de klompoenpad Beuningse Oeverwal werkelijk te gaan verwezenlijken.

Informatie avond op donderdag 24 november

Op donderdag 24 november 2016 om 20:15 uur wordt in samenwerking met SLG een informatie- /inwonersavond georganiseerd in sociaal cultureel centrum de Leghe Polder te Beuningen.

Programma:

19:45 uur ontvangst met Koffie

20:15 uur Welkom met inleiding door stichting WiB

20:30 uur Klompenpaden: concept, werkwijze en meer door Stichting SLG

21:15 uur Discussie en uitwisseling van ideeën en formeren vrijwilligersgroep

21:45 uur Borrel

Iedereen is hier welkom; burgers, pers, verenigingen, stichtingen en ondernemers, landeigenaren, iedereen.

We hopen op een grote opkomst en veel mensen en instanties die zich zullen melden om dit project te helpen realiseren.

Vrijwilligers alsmede instanties die willen helpen in het veld, maar zeker ook informatie over het landschap, de geschiedenis, de cultuur, de natuur, wetenswaardigheden en verhalen zijn bijzonder welkom.

Geïnteresseerden kunnen zich nu ook al melden via email [email protected]ninbeuningen.nl

20 oktober 2016

Inwonersavond

Op donderdag 24 november zal er een inwonersavond zijn waar alle inwoners van Beuningen en omstreken voor zijn uitgenodigd. Ook stichtingen, verenigingen, bedrijven, ondernemers, overheden, etc. zijn van harte welkom.

Op deze avond zullen WiB en SLG tezamen de ideeën die er al zijn uitwisselen en vragen om feedback en meer ideeën om een zo mooi en goed mogelijk klompenpad in de Beuningse Oeverwal te kunnen gaan realiseren en waar iedereen blij van wordt.

Wil jij ook helpen om het wandelen in Beuningen aantrekkelijker te maken dan ben je zeer welkom.

We kunnen elke hulp heel goed gebruiken; bij het voorbereiden en het organiseren van dit project en bij de implementatie in het veld.

Geïnteresseerd? Noteer 20 oktober in je agenda en kom naar deze avond en meld je aan als vrijwilliger of stuur een email naar [email protected]

15 september 2016

We hebben toezegging van de provincie Gelderland dat de subsidie voor het klompenpand “Beuningse Oeverwal” zal worden toegekend.

De cofinanciering komt, zoals al langer bekend was, door de gemeente Beuningen.

De gemeente Beuningen gaat nu de subsidie aanvraag conform de gemaakte afspraken indienen.

Alle betrokkenen super bedankt dat we samen deze mijlpaal hebben gehaald.

8 september 2016

Vandaag in het bijzijn van gemeentelijke ambtenaren een presentatie gegeven bij provincie Gelderland ter voorbereiding van de subsidie aanvraag voor het klompenpad “Beuningse Overwal”.

Alle deelnemers waren onder de indruk van het mooie gebied en het plan ter ontsluiting hiervan door het aanleggen van dit klompenpad.

De provinciale ambtenaar heeft aangegeven alles in het werk te zullen stellen om subsidie voor dit project te gaan realiseren.

Juni 2016

Een kink in de kabel. De provinciale subsidie laat op zich wachten, Er is eerst meer effort nodig om de subsidie rond te krijgen.

Eind mei 2016

Na de zomerperiode zal er een start avond worden georganiseerd waarvoor alle burgers en ondernemers, verenigingen en stichtingen van Beuningen en omstreken zijn uitgenodigd. (Ons voornemen is om deze avond op donderdag 19 oktober te laten plaatsvinden)

Op deze avond zal SLG details geven over het concept klompenpaden.

Er zijn al wat ideeën die WiB dan zal delen, maar iedereen wordt uitgenodigd op nu al of tijdens de startavond zijn/haar ideeën te delen om zo een optimaal resultaat te verkrijgen.

Eind mei 2016

In een gezamenlijk overleg tussen Gemeente, SLG en WiB is een principe overeenkomst verkregen voor het maken van het eerste klompenpad in de Oeverwal.

Hierbij is het de intentie om het reeds bestaande LOP project uit te breiden met dit de aanleg van dit klompenpad en zo de financiering rond te krijgen via LOP subsidie van de provincie en cofinanciering door de gemeente.

Midden juni wordt hierover een definitief besluit verwacht.

22 januari 2016

De oprichtingsakte van stichting WiB passeert bij de notaris.

Stichting WiB is nu officieel.

November 2015

Gemeente raad geeft goedkeuring om voor de komende 5 jaar een bedrag voor onderhoud van wandelpaden beschikbaar te stellen.

Begin – midden 2015

Een groep vrijwilligers start een burgerinitiatief om onverharde paden te gaan realiseren. In samenwerking met stichting BSB worden contacten gelegd en mogelijkheden onderzocht. Kortom veel voorwerk gedaan.

Begin 2015

Stichting BSB adopteert het idee van Andre Claassen om in Beuningen onverharde wandelpaden te maken en het wandelen te bevorderen